Протестираме, защото в Бюджета 2023 г. няма заложена нито една стотинка, нито

...
Протестираме, защото в Бюджета 2023 г. няма заложена нито една стотинка, нито
Коментари Харесай

Синдикат: В Бюджет 2023 г. няма заложена нито една стотинка за увеличение на заплатите в НСИ

Протестираме, тъй като в Бюджета 2023 г.  няма заложена нито една стотинка,  нито един лев,  за нарастване на заплатите в Националния статистически институт (НСИ). Това сподели за Кремена Атанасова, ръководител на Синдиката на административните служите (САС) „ Подкрепа “ към Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа “.

Коментарът ѝ е по отношение на митинга  на служащи и чиновници от Национален статистически институт, които започнаха да се събират, с цел да изразят недоволството си и настояванията си в София. Някои от протестиращите държат флагове на КТ „ Подкрепа “ и фишове за заплатите.

 

Българска телеграфна агенция

 

Атанасова сподели, че още при започване на годината е импортирано настояването за нарастване на възнагражденията. От парламентарно показаните партии също са декларирали поддръжка.

Всички споделиха, че  Национален статистически институт заслужава нарастване на заплатите , само че би трябвало да се направи следващият разбор на заплатите, уточни Атанасова. Тя съобщи, че при излъчването онлайн във Facebook през вчерашния ден министър председателят акад. Николай Денков е споделил „ нещо напълно друго “. Той сподели, че заплатите там са увеличавани в предишните години, като загатна и 2019 година Това се изтълкува от сътрудниците като отвод от нарастване на заплатите, уточни още Атанасова. Няма никакво значение дали 2019 година са се увеличавали заплатите. Към момента междинната работна заплата е 1248 лева бруто, уточни още тя.

Служители на Национален статистически институт стартират серия митинги в цялата страна

В един от фишовете, предоставени от чиновниците на Национален статистически институт, излиза наяве, че главната заплата на  старши специалист е 1100 лева.  Надя Сергеева, основен специалист, сподели за Българска телеграфна агенция, че тя и сътрудниците ѝ упорстват за почтено възнаграждение и да се оцени трудът им. Силвия Венкова уточни, че поради ниското възнаграждение се губят квалифицирани чиновници.
Протестът на чиновниците на Национален статистически институт през днешния ден бе подсилен и от ръководителя на Института доцент доктор Атанас Атанасов. Той също излезе измежду недоволните чиновници и съобщи, че е взаимен с техните претенции.

Вчера от КТ „ Подкрепа “ показаха, че   държавното управление не е чуло настояванията за нарастване  на заплатите на служащите и чиновниците в националната статистика при протестните им акции през юли. „ С Бюджет 2023 не бе обезпечен и един лев за нарастване на работните заплати, а през месец септември министър-председателят прикани работещите в статистиката за „ малко самообладание “. Търпението обаче се изчерпа от дълго време “, декларират от синдиката.

 

Българска телеграфна агенция

 

През 2015 и 2020 година заплатите са увеличавани  с най-ниския % (3-4 %), а по време на Коронавирус рецесията с до 30 % и то единствено на чиновниците, които организират проучвания в семействата по метода „ лице в лице “. През декември 2022 година заплатите на всички са увеличени с 11 %, само че отново изостават доста, споделят още от КТ „ Подкрепа “.

Средната работна заплата в Национален статистически институт е под 1300 лв., а постоянно статистиците по териториални поделения получават под 1000 лв. заплати, макар че са високо квалифицирани, с висше обучение и непознати езици. Синдикатът на административните чиновници „ Подкрепа “ упорства за нарастване на работните заплати еднообразно за всички работещи, с най-малко 50 % в перо „ разноски за личен състав “ или 11,5 милиона лв. на годишна база.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР